Läti MM-rallit juhivad Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen. Viimase katsega kaks positsiooni loovutama pidanud Ott Tänak / Martin Järveoja kuuendad.

Martins Sesks / Renars Francis võtsid reedel koduteedel WRC karjääri esimesed katsevõidud

Läti MM-ralli esimesel pikal võistluspäeval sõideti seitse kiiruskatset ja läbiti 120,92 katsekilomeetrit. Pikka ja ilma hoolduspausita päeva alustasid liidrina Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1), kes kohe ka katsevõidu võtsid ja edu suurendasid. Kui reede avakatse kuulus kahekordsetele maailmameistritele, siis järgnevad kaks teist MM-rallit Ford Puma Rally1 autoga sõitvatele Mārtiņš Sesks / Renars Francisele. Kodupubliku ees võistlevad lätlased teenisid oma WRC karjääri esimesed katsevõidud ja hoidsid üldarvestuses kõrget teist kohta.
Peale rehvivahetust jätkus võistlus kahe hommikuse korduvkatsega, mille esimese võidu võtsid Sebastien Ogier / Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1) ja järgmise nende meeskonnakaaslased Rovanperä / Halttunen. Soomlased võitsid ka päeva kaks viimast katset ja lähevad pühapäevale vastu 15,7 sekundilises edus. Heitluses teisele kohale edestavad Sesks / Francis Ogier / Landais´i 5,9 sekundiga.
“See oli päris hea päev. Mul ei olnud täiuslik tunne, kuid me ei teinud vigu ja arvan, et tegime head tööd. Täna hommikul ei tundnud ma end autos nii enesekindlalt ja olud olid üsna libedad. Raske oli palju muuta, sest me saime vaid rehve vahetada ja mõned väikesed asjad teha, kuid proovisime autot täiustada ja pärastlõunal rohkem suruda ning tundsime natuke paremat tunnet. Hoidsime sõidu puhtana ja ei pingutanud liiga palju, kui tunne polnud just kõige parem ja ikka tulid head ajad. Rehvistrateegia oli ka väga hea. Peame proovima homseks midagi leida, et tunne oleks ühtlasem, kuid muidu on see olnud hea päev,“ võttis liider Rovanperä päeva kokku.

Ott Tänak / Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) startisid reedestele katsetele kolmanda autona ja näitasid arusaadavalt vaid ühel katsel TOP3 aega. Kui enamus võistluspäevast möödus mitte kõige parema balansiga autoga sõites enesekindluse leidmisele ja libedate oludega heitlusele, siis päeva eelviimasel katsel kadusid eestlaste Hyundail pidurid. Tänak / Järveoja said küll viimase katse eel ülesõidul ühe poole pidurid korda, kuid „pooliku“ autoga sõites sulas vahe konkurentidega, kui kevadine lumi ja päeva viimase katse järel tuli endast mööda lasta kaks konkurenti. Laupäevale lähevad eestlased vastu kuuendalt kohalt ja 38,8 sekundilises kaotuses.
“Ootasin täna paremat tulemust, kuid meil jäi kiirusest puudu ja me pole päeva lõpuks tegelikult seal, kus ootasime. Hea tasakaalu leidmine oli raske ja oleme püüdnud sellest aru saada terve päeva, kuid me ei leidnud kunagi seda magusat kohta ja see muudab selle raskeks. Kaotasime viimasel katsel kaks kohta nii, et poodiumi eest on keeruline võidelda, kuid ka meie taga olevad on üsna lähedal nii, et peame keskenduma vahe haldamisele,” võttis Tänak päeva kokku.
Tänak / Järveoja meeskonnakaaslased MM-liidrid Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe ja Esapekka Lappi / Janne Ferm kaotasid reedel enim aega ja hoiavad reede lõpuks vastavalt üheksandat ja kümnendat kohta. Kui belglaseid segas esimene rajapositsioon ja tee puhastamine, siis Lappi rääkis terve päeva, et ei leia autol pidamist ja, et probleem on tõenäoliselt istme ja rooli vahel.

Läti MM-ralli järjestus SS8 järel

1.K. Rovanperä / J. Halttunen Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid 1:08:44.5
2.M. Sesks / R. Francis Ford Puma Rally1 Hybrid +15.7
3.S. Ogier / V. Landais Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid +21.6
4.T. Katsuta / A. Johnston Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid +33.2
5.A. Fourmaux / A. Coria Ford Puma Rally1 Hybrid +38.5
6.O. Tänak / M. Järveoja Hyundai i20 N Rally1 Hybrid +38.8
7.E. Evans / S. Martin Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid +52.7
8.G. Munster / L. Louka Ford Puma Rally1 Hybrid +1:10.2
9.T. Neuville / M. Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 Hybrid +1:23.3
10.E. Lappi / J. Ferm Hyundai i20 N Rally1 Hybrid +1:27.4
RedGrey meeskonna võistlejad Jeets / Taniel hoiavad reede järel WRC2 klassi 7. kohta

Oliver Solberg / Elliott Edmondson domineerisid päeva, Gregor Jeets / Timo Taniel seitsmendad.

WRC2 klassis polnud reedel vastast võistluspaarile Oliver Solberg / Elliott Edmondson (Škoda Fabia Rally2). Kahekordne Liepaja ralli võitja Solberg võitis seitsmest katsest kuus ja läheb laupäevale vastu 31,1 sekundilises eduseisus Mikko Heikkilä / Kristina Temonen (Toyota GR Yaris Rally2) ees.
Lätis eestlastest WRC2 klassis ainsana stardis olevad Gregor Jeets / Timo Taniel (Toyota GR Yaris Rally2) näitasid reedestel katsetel parimana kahel korral viiendat aega ja hoiavad üldarvestuses seitsmendat kohta. Liidritest jäävad nad maha 1.57,6. Jeets andis päeva lõpus sotsiaalmeedias teada, et neil oli päeva jooksul probleeme, kuid naudivad sõitmist ja lähevad nüüd korras autoga laupäevale vastu.

WRC3 klassis võitsid päeva seitsmest katsest kuus Joosep Ralf Nõgene / Aleks Lesk (Renault Clio Rally3), kelle edu ralli avakatsel katkestanud, kuid superralli süsteemis jätkavate Kerem Kazas / Corentin Silvestre (Ford Fiesta Rally3) ees on ligi 18 minutit.

Läti MM-ralli jätkub laupäeval kaheksa kiiruskatsega, mille jooksul läbitakse 104 katsekilomeetrit.

Fotod: Ray Põder  

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Back to top button