Tšiili MM-ralli testikatse kujunes võistluseelseks rehvitaktikaks, millest väljusid parimana Lappi – Ferm

Tšiili MM-ralli testikatse paremusjärjestuse esikoha hõivas auto nr. 4

Neljapäeva pärastlõunal sõideti Tšiili MM-ralli testikatse ja, kui enamus rallidel annab testikatse võistlejatele võimaluse teha viimaseid seadistuste muudatusi ja rallisõbrad saavad aimu, et mis ees on ootamas, siis sel korral oli kohe algusest aru saada, et tänu võistlejate möödunud aastastele kogemustele hoitakse võistluseks rehve ja testikatsel nii endast, kui autost maksimumi ei võeta.

Segaseid emotsioone pakkunud 6,79 km pikkuse testikatse parimad olid Esapekka Lappi / Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1), kes sõitsid teisel läbimisel ajaks 3.18,2.
“Eelmine aasta oli tore kuni esimese katseni. Siin on rehve hoida väga oluline ja loodan, et naudime sama palju nagu eelmisel aastal enne viimast kurvi,” sõnas Lappi testikatse esimese ringi finišis.

Testikatse teised olid Mārtiņš Sesks / Renārs Francis, kes on taas võistlemas ilma hübriidita Ford Puma Rally1 autoga. Lätlased olid Rally1 võistluspaaridest ainsad, kes läbisid testikatse kolmel korral ja kaotasid soomlastele 2,2 sekundiga.
TOP3 lõpetasid Tšiili rallile Takamoto Katsuta / Aaron Johnstoni asemele starti kutsutud Sami Pajari / Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally1), kes jäid kaasmaalastele alla 2,6 sekundiga.
Ott Tänak / Martin Järveoja (Huyundai i20 N Rally1) läbisid testikatse sarnaselt paljudega vaid kahel korral ja näitasid neist teise aega 3.24,0, mis andis eestlastele viienda koha.
„Vaatame kuidas ralli läheb. Huvitavad ajad ja ma ei tea, kui palju ma tohin rääkida. Elame unistuses ja naudime autot,“ sõnas Tänak kahemõtteliselt esimese läbimise järgselt.

Peale Shakedown katset andis eestlane Colin Clarkile pikema intervjuu, kus rääkis nii eesootavast rallist, kui ka sellest hooajast üldiselt.  
„Naudin siinseid teid, mis pole nii rasked autole, kuid on nõudlikud sõitjale. Siin pole lihtne head rallit kokku panna, kuid see on alati eesmärk. Ma ei ütleks, et me olime eelmine aasta siin rehvivaliku otsustes enesekindlad ja kindlasti saab sama kohati arvamine olema ka sel aastal. Mõned katsed on küll samad ja saad nende datat kasutada, kuid ilm ja temperatuur on erinevad. Selleks, et siin kiire olla on vaja kombinatsiooni mitmest asjast. Viimased kolm-neli rallit ei ole me lähenemise poolt head olnud ja me pole olnud vormis, eriti etappidel, kus ma end muidu hästi tunnen. Eks näis kuidas siin läheb ja kuidas auto tööle saame. Hetkel oleme suures heitluses Toyotaga ja ka sõitjate tiitli nimel. Thierry on küll eest ära, kuid tootjate tiitlile mõeldes ei saa me gaasi tõsta. See kas ma võidan siin kolmandat korda järjest ja erineva tootjaga pole minu jaoks kõrgeim prioriteet. Olen avatud, et siin võtta maksimumpunktid, kuid teame, et olukord pole lihtne ja palju sõltub sellest, kui kiiresti me saame autos head tunde, et suruda,“ sõnas Tänak Shakedown järgsel meediale mõeldud MediaPenil.

Rally1 klassi kõige kehvemat aega näitasid Adrien Fourmaux / Alexandre Coria (Ford Puma Rally1). Fourmaux sõnas, et selline testikatse on mõttetu ja sõidavad need kaks kohustusliku korda lihtsalt läbi. 16. aega näidanud prantslased jäid Lappi / Femile all 31,2 sekundiga.

WRC2 klassi parimat Shakedown aega näitas Nikolay Gryazin (Citroen C3 Rally2), kelle edu esimest korda Tšiili teedel võistleva Jan Solans (Toyota GR Yaris Rally2) ees oli 0,9 sekundit. Nädalavahetuse soosikuks peetav Oliver Solberg (Škoda Fabia RS Rally2) hoidis rehve ja kaotas parimale rohkem, kui minutiga.

Tšiili MM-ralli Shakedown katse TOP10

1.Esapekka Lappi / Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1) 3.18,2
2. Mārtiņš Sesks / Renārs Francis (Ford Puma Rally1) +2,2
3. Sami Pajari / Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally1) +2,6
4.Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) +3,9
5.Ott Tänak / Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) +5,8
6.Elfyn Evans / Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1) +8,1
7.Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +10,7
8.Gregoire Munster / Louis Louka (Ford Puma Rally1) +13,8
9.Nikolay Gryazin (Citroen C3 Rally2) +19,0
10.Sebastien Ogier / Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1) +19,4

Tšiili MM-ralli avakatsele antakse start reede pärastlõunal 14:35. Kogu Tšiili MM-ralli pikal nädalavahetusel hoiab pilku peal ka Shell Helix Powerstage Live Blogi ja kellel veel tegemata Powerstage WRC Fantasy ennustus, siis veel jõuab.

Foto: Hyundai Motorsport

Back to top button